Wat is hooikoorts nu eigenlijk?

Deze tijd van het jaar is voor vele mensen een nachtmerrie, want de pollen vliegen lustig in het rond en je kan ze bijna niet ontwijken. Maar wat is hooikoorts nu precies? En waarvoor moet je opletten?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie. Want iemand die hooikoorts heeft is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. De stuifmeelkorrels die worden afgegeven worden ook wel pollen genoemd. Klachten treden meestal op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Het seizoen van hooikoorts loopt van ongeveer februari tot oktober. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar de klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar last krijgen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Een vaak voorkomende klacht is jeukende ogen. Het beste kun je een nat washandje op je ogen leggen, om de jeuk wat te verzachten. Ga er niet met je vingers in wrijven, hoe groot de verleiding ook is. Je maakt hiermee de irritatie alleen maar erger. Andere symptomen van hooikoorts kunnen zijn: niesbuien, verstopte neus, loopneus, rode ogen, jeuk, kriebelhoest, benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen, hoofdpijn en/of tranende ogen.

De allergische reactie kenmerkt zich door vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende ogen en niezen , zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!