Dit zijn ze: de 6 meest gestelde vragen over astma

In België lijden vandaag zo’n half miljoen mensen aan astma. Gelukkig hoeft het tegenwoordig je leven niet meer zo sterk te beheersen, mits de juiste behandeling. Wij sommen alle belangrijke informatie voor je op.  

1. Wat is het eigenlijk?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor vernauwen ze sneller dan normaal, waardoor je moeilijker kunt ademen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door prikkels als rook, vervuiling en allergenen. Zaken die bij mensen zonder astma normaal geen reactie veroorzaken.

2. Welke soorten astma zijn er?

Het is belangrijk om weten dat er verschillende varianten zijn, die elk in specifieke situaties een aanval kunnen uitlokken. De reden van de reactie bepaalt hierbij de soort:

 • Een veel voorkomende vorm is allergische astma, waarbij bepaalde stoffen een benauwd gevoel geven. Deze prikkels als huisstofmijt, stuifmeel, schimmels of dierenharen zorgen voor de aanmaak van histamine in je lichaam, met de klachten tot gevolg.
 • Daarnaast is er niet-allergische astma. Hierbij veroorzaken prikkels irritaties, zonder dat je allergisch bent. Koude lucht, uitlaatgassen en sigarettenrook zijn bekende voorbeelden.
 • Tot slot bestaat er ook inspanningsastma, waardoor je bijvoorbeeld door sport ademhalingsproblemen krijgt. Dit komt dan vaak doordat je te snel in beweging komt, of door de koude lucht.

3. Hoe krijg je het?

Allereerst heb je astma vaak omwille van een erfelijke aanleg. Hierbij zijn meerdere genen in je lichaam aanwezig die de oorzaak vormen. Andere familieleden hebben vaak dezelfde klachten als jij. En als jij astma hebt, is er een grotere kans dat je kinderen het ook krijgen.

De ziekte komt vervolgens tot uiting door meerdere omgevingsfactoren die prikkelend werken en een reactie uitlokken, zoals vervuilde of koude lucht en fysieke inspanningen.

Naast erfelijke aanleg kan astma echter ook door volgende zaken ontstaan:

 • Vroeggeboorte, waardoor de longen niet volledig ontwikkeld zijn.
 • Roken tijdens de zwangerschap.
 • Langdurige blootstelling aan stoffen, bijvoorbeeld door het dagelijks werken met verf.

4. Hoe herken ik het?

Bij een astma-aanval krijg je een benauwd gevoel. Je hebt moeite met ademhalen, wat bovendien een piepend geluid maakt. Om het tekort aan zuurstof te verminderen, zal je vaak automatisch volgende zaken merken:

 • Versneld ademhalen. Dit gaat vaak gepaard met oppervlakkig ademen.
 • Moeite met praten en bewegen. Dit omdat je energie probeert te sparen om zo de aanval te baas te krijgen.Daarnaast kunnen volgende symptomen voorkomen:
 • Veel slijmen. De slijmvliezen in neus en longen ontsteken en zwellen op, waardoor ze meer slijm aanmaken dan normaal. Als reactie op die slijmen zal je ook veel hoesten. Met name ’s nachts en na een zware inspanning kan dat zeker het geval zijn. Je lichaam probeert zo de slijmen los te krijgen.
 • Allergische oog-, neus- en huidklachten. Een verstopte of lopende neus of ontstoken sinussen komen daarbij het vaakst voor.

5. Wat valt er tegen te doen?

Van astma af geraken is helaas niet mogelijk. Wat wel mogelijk is om de klachten onder controle te houden, zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt.

Allereerst zal je arts je ontstekingsremmende medicatie voorschrijven, die de luchtwegen doet verwijden. Enerzijds zijn er de langwerkende geneesmiddelen, om een aanval te vermijden. Dit wordt gecombineerd met kortwerkende corticosteroïden, voor in geval van nood.

De meeste patiënten blijven deze medicatie best langdurig nemen. Zodra men stopt met het nemen van de medicijnen komen de klachten vaak in alle hevigheid terug. Wel is het mogelijk dat de hoeveelheid medicatie varieert: een bepaalde periode in het jaar vraagt dan meer ontstekingsremmers dan anders momenten in het jaar. Belangrijk is dan om de dosering steeds te wijzigen in samenspraak met je arts en niet op je eigen gevoel.

6. Wat moet ik vermijden als astmapatiënt?

Zelfs bij het nemen van de nodige medicatie kunnen bepaalde situaties een aanval nog steeds triggeren. Volgende prikkels vallen dus best te vermijden:

 • Een rokerige ruimte. Zowel het inademen van sigarettenrook van anderen als zelf roken houdt een serieus risico in. Bovendien zorgt het ervoor dat je medicatie minder goed werkt. Als je het roken ondanks alles echt niet kan laten, vermijd dan zeker dit te doen in een afgesloten ruimte als het huis of de auto.
 • Een vuil huis. Stofnesten en vuil beddengoed zijn hierbij belangrijke boosdoeners. Ook kunnen huisdieren astma-aanvallen uitlokken.
 • Hevige lichamelijke inspanningen. Sporten mag je nog altijd doen als astma-patiënt, maar belangrijk is dan wel goed op te warmen en te doseren.
 • Stress. Persoonlijke problemen als examens, een overlijden in de familie of een echtscheiding kunnen de aanvallen verergeren.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!